Kaptam e-mailben egy árubemutatós átverésről szóló történetet, érdemes elolvasni, tanulságos.

Átverés

 

„A történet azzal kezdődött hogy telefonon folyamatosan bombázták idős szüleimet, regisztráljanak egy ingyenes állapotfelmérő vizsgálatra, ahol hőkamerás és egyéb futurisztikus módszerrel megvizsgálnák őket. Többszöri hívás után belementek, hogy küldjenek egy prospektust és egyéb anyagokat postán.

 

Ezek közt volt egy kitöltendő regisztrációs lap, amit vissza kellett küldeni, hogy az ingyenes vizsgálatra jogosultak legyenek. Eddig ez még nem volt riasztó, így kitöltve visszaküldték a papírokat.

Én ezek után szereztem tudomást a dologról és nem támogattam őket a vizsgálaton való részvételben, mivel az elmondásuk alapján elég kevés logikus vizsgálati módszert ajánlottak (a hőkamerás volt az egyetlen) és mivel ingyenes is volt, már eleve gyanakodtam.

Kértem őket, hogy ne menjenek el, de édesapám nem bírta megállni, és elment. Itt kezdődött a probléma.

Délután nem voltunk otthon édesanyámmal, közben apám lelkesen hív telefonon, hogy nagy szerencse történt velünk, nyert 600 ezer forintot, és levásárolta ajándékokra. Ezen rendesen meglepődtünk és hirtelen rossz érzés fogott el.

Gyorsan haza, édesapám már vigyorogva vár és mutatja az ajándékokat (?!) amiket nyert. Több porszívó és egyéb víztisztító berendezés várt ránk, némely már kicsomagolva, beüzemelve.

Ez elég fura volt, aztán megnéztük a papírokat, amiket aláírattak édesapámmal, és leesett az átverés.

A papírok közt egy szerződést találtunk, melyen 970 ezer forint értékben vásárolt termékeket a cégtől, persze 600 ezer akciós kedvezménnyel, így csak 370 ezer lett a termékek ára, amiből 30 ezer foglalót a helyszínen ki is fizettettek.

A maradék részt áruhitel szerződés megköttetésével akarják kifizettetni. Ekkor átnéztem a termékeket és megállapítottam, hogy kb. 100 ezer forint értéket képviselnek, így közel 4x-es áron sikerült megvásároltatni őket velünk, ráadásul áruhitellel, ami kb. 2x-re növeli majd a tartozást.

Mint kiderült, a vizsgálat burkolt árubemutató volt, és az ismert cég így próbál kibújni a fogyasztóvédelmi ellenőrzések alól. (Csak nyugdíjasokat keres, nem árubemutatónak nevezi.)

Először természetesen csináltak vizsgálatokat elég felületesen, majd elővezették, hogy azért ingyenes a vizsgálat, mert a szponzor cég fizeti a meghívottak helyett, így meg kell hallgassanak egy bemutatót cserébe.

A vizsgálat elején kiosztottak sorsjegyeket, majd ezeket az árubemutatón kinyittatták és persze szinte majdnem mindenki nyert ki többet, ki kevesebbet.

A nyeremény nem pénzbeli, hanem ott a helyszínen elkölthető, persze csak úgy, hogy a nyereménynél több árut kell vásárolni.

Nos, a bemutató felért egy kisebb agymosással, mivel édesapám még 2 napig nem fogta fel, hogy nem nyert hanem veszített.

Persze a szokásos: nem lehet kimenni, telefont ki kell kapcsolni, a végén mindenkit külön győzködnek és némi itallal is támogatták a sikeres szerződéskötést.

A végeredmény az lett, hogy apám belement egy hitelszerződésbe (amit amúgy sose tenne, mert mindig ő ellenezte a legjobban a családban). Igaz, ebben az is közrejátszott, hogy az eladók a havi részletekről is hazudtak, a kb.15 000.- helyett 3-4 000 forintos összegeket emlegettek.

A szerződések megkötése után természetesen hazaszállították a termékeket, azonnal és gyorsan be is üzemelték, átvették a foglalót készpénzben, amit idáig előlegnek hívtak.

Nos, ez a kész helyzet várt amikor hazaértünk minket, és nem tudtuk mitévők legyünk.

Szerencsére, volt megoldás, erről a fogyasztóvédelemnél dolgozó jó ismerősöm és pár nagyon kedves ügyvéd barátom felvilágosított.

A jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az üzleten kívül megkötött áruvásárlásoknál a szerződéstől bárki 8 munkanapon belül mindenféle indoklás nélkül elálljon, és ebbe a szerződéskötés napja nem tartozik bele.

Az elállás postai úton is elküldhető, ilyenkor ajánlott tértivevénnyel feladva a feladás napja a mérvadó.

Fontos, hogy az elállás közlése után 5 napon belül vissza kell szállítani a termékeket is a cégnek, különben érvényét veszti az elállás. Lehet postai úton is küldeni, ilyenkor a feladás napja ismét a mérvadó.

Amennyiben kapcsolt hitelszerződés is köttetett a vásárlás során, úgy az is megszűnik automatikusan, a hitelintézet az eladó kell értesítse a lehető leghamarabb az elállás kézhezvételétől.

Ha beüzemelték a berendezéseket, akkor sem lehet emiatt az eladónak nem elfogadni az elállást, mivel tartós fogyasztási cikknek minősülnek. (Például egy vízszűrő berendezés is.)

Az eladó nem számíthat fel költséget a termékekkel kapcsolatban, ha azokat rendeltetésszerűen használták. Persze, ha valami sérül, akkor azért már igen, így nagyon fontos, hogy a visszaküldéskor készítsünk képeket a termékekről: minden részegység megvan és sérülésmentesek.

Tehát elállás megír, elküld, pár nap múlva termékek postán felad.

Fontos, hogy a feladás költsége minket terhel, és nem lehet utánvéttel küldeni. (A vételárat visszautalják majd.)

Pár nap múlva értesítés érkezik, hogy elfogadták az elállást és a termékeket visszakapták hiánytalanul.

A foglalót persze nem akarják visszaadni, erre telefonon a fogyasztóvédelemmel ijesztgetve meggyőzzük, hogy mégis.

Nagy az öröm, de azért még bujkál bennem a gondolat, hogy a hitellel vajon mi van. Mivel nem kaptunk semmilyen papírt (!!) a hitelszerződésről, még azt se tudjuk, hogy melyik banknál lett felvéve.

Édesapám persze nem emlékszik rá, transzban volt, így akármit aláírt volna csak a "nyereményt" megkapja.

Levél a cégnek, persze válasz nincs, majd egyszer csak levél a banktól, amiben üdvözölnek az ügyfeleik közt.

Persze azonnal telefon a bankba, érdeklődünk, hogy akkor most miért is kaptunk egy köteg csekket és egyéb papírokat, mert a szerződés már egy hete megszűnt.

Az ügyintéző kedves és egy "röpke" 10 perces beazonosítás után közli, hogy a hitelszerződés még él, és nem lát semmi olyan bejegyzést ami arra utalna, hogy megszüntetés alatt lenne.

Hamar ÁSZF elolvas, elálláskor mit kell és lehet. Kiderül, hogy 14 nap van arra, hogy a szerződést díj nélkül megszüntessük, és ha kapcsolt akkor is el kell küldenünk az eladó elismervényét és az egyéb papírokat az elállásról.

Nos mivel a 13. napon voltunk másnap hamar posta, illetve még aznap este e-mail a banknak.

Másnap a céget is felhívjuk, ők persze állítják, hogy ők már szóltak a banknak aznap, amikor megkapták az elállást, az átutaláshoz várják a számlát.

4 nap múlva ismét telefon a banknak, végre jó hírekkel: megszűnt a szerződés, az eladó visszautalta a pénzt.

A hitel a 340 ezer forint, ami a 4 év alatt durván 700 ezerre dagadt volna mire visszafizetjük a 100 ezer forintos termékekért. (Hát persze, hogy gagyi, műanyag, no name kínai cuccok.)

Konklúzió:

Ha valaki vagy szülei, nagyszülei ilyen meghívást kapna, ne vegyen részt, illetve beszéljen le másokat is a részvételről.

Értesítse a fogyasztóvédelmet, hogy ne is legyen lehetőségük másokat se (akiket nem figyelmeztetett senki) átverni.

Ha netán valakivel megtörtént az átverés, és még 8 napon belül értesülsz róla, add át az infót neki, hogy legyen lehetősége visszacsinálni.

Sajnos, 8 napon túl már nem lehet semmit se tenni, még a bíróság is tehetetlen sokszor.

Az elállás során hivatalosan közölni kell, hogy adják vissza az előlegnek nevezett foglalóként számlázott összeget, illetve kilátásba kell helyezni egy esetleges fogyasztóvédelmi bejelentést is, ha nem állnának el.

A termékek visszaszállításakor, ha postán adjuk fel, akkor csináljunk képeket a termékek hibátlanságáról és eredeti csomagolásukban küldjük őket vissza.

Ha nem kaptunk dokumentumokat a hitelszerződésről, próbáljunk minél előbb szerezni infókat róla és keressük a bankot.

Számunkra némi tanulópénz kifizetésével megoldódott a helyzet, de olvastam a neten sok olyat, ahol évekig nyögik a részleteket a semmiért. (A termékeket hiába akarjuk eladni, áruk nem fedezi a hitelt.)

Kérem, aki úgy érzi, küldje el ismerőseinek ezt a szöveget, próbáljuk ellehetetleníteni a csalókat.

Aki cégnevekre kíváncsi, a Google keresőjével könnyedén megtalálhatja őket, elég, ha az "árubemutató" szóra rákeres.

Köszönöm türelmedet, remélem hasznos infókat tudtam megosztani Veled."


Keresés

Ajánló