FutballA Rádiós újságírás nevű gyakorlaton egy műsortervet kellett készíteni az InfoRádió Fórum című műsorához. Az EB pályázat csúfos elbukását feldolgozó műsorhoz meg kellett írni magát a hírt, az összekötő szövegeket és a riportalanyoknak feltett kérdéseket.

Hír:

Elvesztette Magyarország az EB pályázat rendezési jogát, így már biztosan nem mi fogunk otthont adni a 2012-es labdarúgó Európa bajnokságnak. A lengyel-ukrán kandidálás kapta a legtöbb szavazatot Cardiffban.

A lengyel-ukrán közös pályázat nyerte meg a 2012-es labdarúgó Európa bajnokság rendezési jogáért folytatott küzdelmet. A cardiffi eredményhirdetésen a várakozásokkal ellentétben a  horvát-magyar terv egyetlen szavazatot sem kapott. Olaszország a második helyen végzett, az esemény a világsajtót is megrázta. A magyar kandidálást készítők döbbenten állnak az esemény előtt.

Műsor:

[Szignál]

Köszöntöm a kedves hallgatókat, Patkós Dániel vagyok, a mai Fórum műsorvezetője. Az éveken át álmodott sikerből egy másodperc alatt valós kudarc lett, ezzel lehetne talán a legjobban összefoglalni a horvát-magyar közös EB pályázat végeredményét. A mai műsorban körbejárjuk a vereség okait, megszólalnak a pályázat előkészítésében, illetve kivitelezésében részt vevők, meghallgathatják, ők hogyan értékelik az eseményeket. Megszólaltatunk néhány kívülállót is, hogy ők hogyan vélekednek a témával kapcsolatban.

A magyar pályázati bizottság első emberét, Gyárfás Tamást kérdeztük a vereségről.
 
Gyárfás Tamás:
– Miben látja a kudarc fő okát?
– Hogyan tovább? Lehet-e egy ilyen súlyos vereség után még esélye Magyarországnak a következő EB megrendezésére?

A magyar bizottság tagja volt Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter is. Õt a pályázatban beígért nagyszabású magyarországi tervek megvalósulásáról kérdeztük.

Kóka János:
– A felvázolt tervekből melyek lesznek azok, amik a kudarc ellenére mégis megvalósulnak?
– Mi lesz a már építés alatt álló létesítmények sorsa?
– Mennyire rontotta ez az ügy Magyarország presztízsét a nemzetközi megítélésben?

Így értékelik tehát az EB pályázat eredményét a magyar bizottsági tagok. Most következnek a hírek, utána pedig meghallgathatják a horvát fél véleményét is az eseményről.

[Hírek]

Ez itt újra a Fórum, folytatjuk műsorunkat, amiben a magyar-horvát EB pályázat sikertelenségének okait kutatjuk. A hírek előtt a magyar bizottság tagjai mondták el véleményüket, most pedig hallhatják a horvát szervezőbizottság egyik tagját, Vlatko Markovicot, a Horvát Labdarúgó Szövetség elnökét.

Vlatko Markovic:
– Ön szerint miért nem a horvát-magyar pályázat nyert?
– A pályázat mely részét kellett volna még jobban kidolgozni?
– Befolyásolja ez a kudarc a két ország kapcsolatát?

A horvát labdarúgás kiemelkedő alakja, Tavor Suker is közreműködött a horvát pályázat elkészítésében, most őt hallják:

Tavor Suker:
– Milyen hatással lesz ez az esemény a horvát labdarúgásra?
– Ön szerint Horvátország megpályázza a következő EB rendezési jogát?

Most következnek a hírek, de maradjanak továbbra is velünk, mert a friss információk után folytatjuk műsorunkat, megtudhatják, hogy hogyan látják a kívülállók az EB rendezési jogának elvesztését.

[Hírek]

Ez itt a Fórum, a mai témánk továbbra is a horvát-magyar közös EB pályázat. Eddig hallhatták, hogy mit gondolnak a kudarc okairól a pályázatot készítő magyar és horvát szakemberek, most magyar független szakértőket hallhatnak a témával kapcsolatban. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Puhl Sándor egykori játékvezetőt, a FIFA játékvezetői bizottságának tagját.


Puhl Sándor:
– Meglepődött-e a cardiffi döntésen?
– Mit szól hozzá, hogy Magyarország ismét a vesztesek csapatába került?
– Ön szerint van-e ezek után esélyünk valaha is EB-t rendezni?

Megkérdeztük a legendás kommentátort, Szepesi Györgyöt is, mit gondol a vereségről, hogyan látta az eseményeket.

Szepesi György:

– A döntés előtti nyilatkozati alapján nem volt teljesen biztos a sikerben, melyek voltak Ön szerint az intő jelek, hogy vereséggel végződhet ez a pályázat?
– Mi volt az oka annak, hogy mégis mindenki arra számított, hogy a horvát-magyar pályázat lesz a befutó?
 

Most híreket hallhatnak, azután folytatjuk műsorunkat, maradjanak velünk, mert hamarosan visszajövünk.

[Hírek]

Ez itt a Fórum, folytatjuk műsorunkat. Makray Balázs a 2008-as EB pályázat projektmenedzsere volt, végig optimistán állt a mostani kandidálás végeredményhez, most őt hallják:

Makray Balázs:

– Ön nagyon hitt a sikerben, pedig a 2008-as EB pályázatunk vezetőjeként már egyszer átélte ezt a kudarcot közelről is. Miért bízott mégis ennyire a győzelemben?
– A kudarctól eltekintve, sikerült-e jobb pályázatot készíteni, mint 2002-ben?
– Mik voltak a gyengeségei a mostani pályázatnak?
 
Az elvesztett rendezési jog megrázta a magyar futball világot, Várhidi Pétert, az utánpótlás válogatott edzőjét kérdeztük a foci jövőjéről.

 
Várhidi Péter:

– Milyen hatással lesz az utánpótlás válogatottra, hogy nem sikerült harmadszorra sem elnyerni az EB rendezési jogát?
– Mivel lehetne felrázni a magyar labdarúgást ezután?
 
Az elmúlt egy órában megpróbáltuk körüljárni, hogy miért vesztette el Magyarország ismét – immár harmadszorra – a labdarúgó EB rendezési jogát, illetve, hogy mi várható a magyar labdarúgás jövőjében. Köszönjük, hogy velünk tartottak, elköszön a stáb tagjainak nevében a műsorvezető, Patkós Dániel. Viszonthallásra.

 
[Szignál]


Keresés

Ajánló